Modrost – S pravim odnosom razvijanja podjetja v razmerju potreb in možnosti trga, smo od enega zaposlenega pripeljali podjetje v rang velikosti srednjih podjetij.

Argumentiranje – Pri vsaki storitvi za naročnika izvedemo celotno rešitev – od svetovanja, prilagajanja … do načina plačevanja, ki temelji na začetni transparentni ponudbi.

Poštenost – Smo vesten, resen in zanesljiv poslovni partner, ki svoje odlike kaže v dejansko izvedenem projektu.

Resnica – Pri sodelovanju z naročniki prikažemo vse možnosti sodelovanja in razkrijemo vse cene.

Inovativnost – Iskanje najboljših rešitev je naše vodilo, odzivnost na spremembe okolja stalnica in iskanje še boljših rešitev pa naloga zaposlenih.

IZBIRA MATERIALA

V primeru, da se odločite vaše dvorišče, cesto, pločnik… okolico, polepšati z asfaltno mešanico, ni dovolj, da samo izberete določenega izvajalca.

Predno se odločite ali boste za izbrano površino izbrali material, ki bo ustrezal vaši želji, je dobro vedeti namen uporabe novo urejene površine. Bo vaša površina služila hoji, vožnji osebnih vozil, težjih vozil, imate površino ravno, veliko meteornih voda…

Kateri izdelek ali storitev uporabiti, ko poznam namembnost moje površine, katero mislim preurediti?

Na trgu obstajajo različni materiali s katerimi lahko uredite vaš prostor:

  • Granitne kocke
  • Betonske prane plošče
  • Porfido
  • Tlakovci
  • Asfalt
  • Marmor

Na začetku je prestavljena razpredelnica, ki vas lahko omeji ali osvobodi pri izbiri določenega materiala.

Vrsta meteriala/

Nagnjenost terena

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

tlakovci

Asfalt

Marmor

Raven

da

da

da

da

da

da

Rahel nagib do 5%

da

da

da

da

da

da

Nagnjen nad 5%

– suho vreme

ne

ne

da

ne

da

ne

-mokro vreme

ne

ne

pogojno

pogojno

da

ne

Ukrivljenost terena glede na tloris

da

Rezanje plošč

da

da

da

da

Večinoma so vse vrste materialov primerne za tlakovanje, ne glede na nagib terena pri uporabnosti površine samo za hojo. Pri težjih obremenitvah posamezne površine pa se lahko zaradi velikosti oz. majhnosti posameznih delov, ki sestavljajo površine pokažejo določene slabosti, kot so:

  • Sprememba nagiba posameznih delov (npr. tlakovci , prane betonske plošče, granitne kocke, marmor) lahko pod vplivom teže koles vozil počasi spreminjajo lego in naklon glede na začetno stanje. V najslabšem primeru lahko sčasoma prihaja do loma ali dviga posameznih delov.
  • Lomljenje večjih posameznih delov pranih plošč ali večjih kosov naravnega kamna in marmorja. Zaradi teže lahko pri tanjših kosih naravnih kamnov prihaja do loma zato je dobro, da je debelina in velikost posameznih delov enakomerno razporejena. S tem se teža kolesa lahko porazdeli na več plošč hkrati, kar pa si je. Po eni strani naj bi se teža koles porazdelila na več plošč (ob nagibnem terenu se teža poveča v praksi težko izgraditi na spodnja, pri nagibu avtomobila, ležeča kolesa) po drugi strani pa naj dvorišče, teren zaradi izbire naravnega kamna izgleda lep in specifičen glede na izbiro materiala.
  • Izpiranje vmesnega prostora – fug – med posameznimi kosi materiala. Kako preprečiti, da meteorna voda ne bo izprala fuge in s tem preprečila trdnost izbranega materiala. Rešitev je seveda fugiranje z betonom, ki pa po našem mnenje ni dolgoročna rešitev. Ne vem če obstaja, položen beton na tako majhni površini, ki se sčasoma zaradi mehanskih, tlačnih ali drugih dejavnikov ne bi začel krušiti. Pa smo spet na začetku. Krušenje bo vodilo do izpada materiala iz fug, s tem zmanjšalo trdnost posameznih nosilnih delov in na kancu veliko dela in težav pri reševanju – ki pa bo seveda drago in kratkotrajno.

 Ali so lastnosti materiala, ki ga boste položili zanemarljive?

Vsak material, ki ga boste položili ima svoje prednosti in slabosti. Te pa so odvisne od sestave posameznega izdelka. V spodnji razpredelnici so predstavljeni odgovori glede na določene dejstva, ki nastopajo v daljšem času na posameznem materialu:

Vrsta meteriala/

Vrsta poškodb

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

Tlakovci

Asfalt

Marmor

Krušenje

ne

da

ne

da

ne

ne

Lomljenje

ne

da

da

ne

ne

da

Izguba osnovne barve

ne

ne

ne

v vedno bolj sprano barvo

v končno

sivo barvo

ne

Izpiranje fug

da

da

Pojav razpok

pojav razpok

ne

ne

Razpadanje fug

Investicija v rešitev problema, ureditev okolice, posameznega terena je operacija, ki ji moramo pristopiti z vsemi možnimi informacijami glede na naš namen rešitve. Iskanje pravega strokovnjaka je dolgoročna rešitev, ki vas bo skozi leta razveseljevala in večala funkcionalnost izdelka.

Seveda se na trgu pojavljajo vedno boljši in obstojnejši materiali, so pa zato cenovno tudi dražji. Recimo navadne betonske tlakovce lahko dobite razmeroma poceni, vendar bo krušljivost in izguba barve toliko večja.  Lahko boste uporabili za tlakovanje z naravnim kamnom debelejše kose, ki pa bodo temu primerno tudi veliki. Bo mojster razumel tlačno obremenitev s katero mu boste poskušali dopovedati, da ne bi radi, da zaradi dostave težjega transportnega vozila ne boste v strahu pred lomom plošče… Zatorej izberite prave mojstre.

Lahko negovanje in odpravljanje poškodb odigra vlogo pri izbiri materiala?

Nekomu je pomembnejša funkcionalnost, drugemu izgled, nekomu tretjemu pa cena. »Sto ljudi , sto čudes« pravi stari pregovor. V spodnji razpredelnici je prikaz funkcionalnost uporabe posameznega izdelka.

Vrsta meteriala/

Uporabnost negovanja

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

Tlakovci

Asfalt

Marmor

Pometanje

ne

betonske fuge – da, drugače ne

ne

Ne

da

da

Čiščenje z visokotlačnimi čistilci

ne

betonske fuge da, drugače ne

omejeno

omejeno

da

omejeno

Odstranjevanje mahu in trave

da

da

ne

da

ne

ne

Zaustavljanje prahi, listov…

da

betonske fuge – ne, drugače da

odvisno od gladkosti kamna

da

ne

ne

Zamenjava posameznega dela

da

da

da

da

ostane vidno

da

Čiščenje snega

z lopato

zatikanje

zatikanje

dobro

zatikanje

odlično

zatikanje

Čiščenje snega s frezo

zatikanje

zatikanje

zatikanje

zatikanje

odlično

zatikanje

Zimsko soljenje

da

da

da

da

da

da

SLIKA:  1. Mah med tlakovci + trava med tlakovci + pesek med granitnimi kockami + smeti med naravnim kamnom + stoječa voda na naravnem kamnu

Načeloma lahko vsako vrsto materiala zamenjamo z drugim. Tudi pri asfaltu, katera preplasitev je najdražja, lahko del ali pa v celoti ponovno preplastimo. Temu se izognem s pravilno utrjenim terenom, ker potem tudi zaradi večje obremenitve ne prihaja do poškodb in s tem popravljanja.

Poudariti je potrebno, da je zamenjava posameznega dela razen pri asflatu (tudi možna, vendar meje novega dela ostanejo vidne), ni enostavna. Kjer koli je prišlo do poškodb posameznega dela je poškodba prišla zaradi napačne izbire materiala, napačne preobremenjenosti, slabega fugirnega materiala, odnosa materiala iz fug. Želim povedati, da se odprava prve napake ne konča in da se napake, poškodbe pri prvem kosu posameznega elementa tlakovne površine začnejo slej ko preje pojavljati redno in se nikoli ne končajo. Torej če mislite, da ste ob zamenjavi enega kamna, treh tlakovcev ali parih granitnih kock rešili problem, je to le začetek dejanj, ki jih boste morali opravljati, da bo vaše dvorišče, cesta…. enako kot na začetku, celo življenjsko pot.

Hitrost polaganja in uporaba po končni ureditvi.

Vsak material ima svoje zakonitosti, kar morajo posamezni mojstri/podjetja zelo dobro poznati. Ne dovolite, da vam tlakovno površino polaga mojster/podjetje brez garancije, izkušenj, slovesa… Ne nasedajte samo ceni na kvadratni meter. Ko bo površina enkrat položena bo verjetno vsaj za nekaj časa dokončna. Investirali ste denar v ureditev določene površine in imate pravico, da pričakujete tisto kar ste si želeli. Najdražje je dejstvo, da po parih letih prihaja do poškodb in nefunkcionalnosti površine, glede na vaše želje in potem v končni fazi ponovno investiranje v zamenjavo tlakovne površine.

Vrsta meteriala /

Za 100 m2

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

Tlakovci

Asfalt

Marmor

polaganje

20 ur

20 ur

30 ur

20 ur

5 ur

30 ur

Fugiranje s kremenčevim peskom

4 ure

4 ure

ni

4 ure

0

0

Fugiranje z betonom

10 ur

8 ur

10 ur

ni

ni

10 ur

Čas sušenja – beton (idealne vremenske razmere)

2 dni

2 dni

2 dni

ni

nekaj dni brez obračanja  koles na mestu

2 dni

Razmeroma vam mojstri vsako polaganje naredijo zelo hitro. Še enkrat pa bi poudaril, da na začetku glede na funkcionalnost, ki jo želite izberete pravi material, ki vam bo služil dolgoletno.