Modrost – S pravim odnosom razvijanja podjetja v razmerju potreb in možnosti trga, smo od enega zaposlenega pripeljali podjetje v rang velikosti srednjih podjetij.

Argumentiranje – Pri vsaki storitvi za naročnika izvedemo celotno rešitev – od svetovanja, prilagajanja … do načina plačevanja, ki temelji na začetni transparentni ponudbi.

Poštenost – Smo vesten, resen in zanesljiv poslovni partner, ki svoje odlike kaže v dejansko izvedenem projektu.

Resnica – Pri sodelovanju z naročniki prikažemo vse možnosti sodelovanja in razkrijemo vse cene.

Inovativnost – Iskanje najboljših rešitev je naše vodilo, odzivnost na spremembe okolja stalnica in iskanje še boljših rešitev pa naloga zaposlenih.

Tlakovanje s prefabriciranimi elementi

V primeru, da se odločite vaše dvorišče, cesto, pločnik… okolico, polepšati z asfaltno mešanico, ni dovolj, da samo izberete določenega izvajalca.

Predno se odločite ali boste za izbrano površino izbrali material, ki bo ustrezal vaši želji, je dobro vedeti namen uporabe novo urejene površine. Bo vaša površina služila hoji, vožnji osebnih vozil, težjih vozil, imate površino ravno, veliko meteornih voda…

Mapri 21

Kateri izdelek ali storitev uporabiti, ko poznam namembnost površine, katero mislim preurediti?

Na trgu obstajajo različni materiali s katerimi lahko uredite vaš prostor, kot npr.:

  • Granitne kocke
  • Betonske prane plošče
  • Porfido
  • Tlakovci
  • Asfalt
  • Marmor

Razpredelnica primerjave med različnimi vrstami materiala in primernost terena

Vrsta materialaNagnjenost terena

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

tlakovci

Asfalt

Marmor

Raven

da

da

da

da

da

da

Rahel nagibdo 5%

da

da

da

da

da

da

Nagnjen nad 5%- suho vreme

ne

ne

da

ne

da

ne

-mokro vreme

ne

ne

pogojno

pogojno

da

ne

Ukrivljenost terena glede na tloris

da

Rezanje plošč

da

da

da

da

Večinoma so vse vrste materialov primerne za tlakovanje, ne glede na nagib terena pri uporabnosti površine samo za hojo. Pri težjih obremenitvah posamezne površine pa se lahko zaradi velikosti oz. majhnosti posameznih delov, ki sestavljajo površine pokažejo določene slabosti, kot so:

  • Sprememba nagiba posameznih delov (npr. tlakovci , prane betonske plošče, granitne kocke, marmor) lahko pod vplivom teže koles vozil počasi spreminjajo lego in naklon glede na začetno stanje. V najslabšem primeru lahko s časoma prihaja do loma ali dviga posameznih delov.
  • Lomljenje večjih posameznih delov pranih plošč ali večjih kosov naravnega kamna in marmorja. Zaradi teže lahko pri tanjših kosih naravnih kamnov prihaja do loma zato je dobro, da je debelina in velikost posameznih delov enakomerno razporejena. S tem se teža kolesa lahko porazdeli na več plošč hkrati (ob nagibnem terenu se teža poveča na spodnja, pri nagibu avtomobila, ležeča kolesa) in dvorišče zaradi izbire naravnega kamna izgleda lepo in naravno.
  • Izpiranje vmesnega prostora – fug – med posameznimi kosi materiala. Kako preprečiti, da meteorna voda ne bo izprala fuge in s tem preprečila trdnost izbranega materiala. Rešitev je seveda fugiranje z betonom, ki pa po našem mnenje ni dolgoročna rešitev. Ne vem če obstaja, položen beton na tako majhni površini, ki se sčasoma zaradi mehanskih, tlačnih ali drugih dejavnikov ne bi začel krušiti in lomiti. Pa smo spet na začetku. Krušenje bo vodilo do izpada materiala iz fug, s tem zmanjšalo trdnost posameznih nosilnih delov in na kancu veliko dela in težav pri reševanju – ki pa bo seveda drago in kratkotrajno.

Mapri 22

Ali so lastnosti materiala, ki ga boste položili zanemarljive?

Vsak material, ki ga boste položili ima svoje prednosti in slabosti. Te pa so odvisne od sestave posameznega izdelka. V spodnji razpredelnici so predstavljeni odgovori glede na določene dejstva, ki nastopajo v daljšem času na posameznem materialu:

Vrsta materialaVrsta poškodb

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

Tlakovci

Asfalt

Marmor

Krušenje

ne

da

ne

da

ne

ne

Lomljenje

ne

da

da

ne

ne

da

Izguba osnovne barve

ne

ne

ne

(mazati)

v vedno bolj sprano barvo

v končno sivo barvo

ne

Izpiranje fug

da

da

Pojav razpok

pojav razpok

ne

ne

Investicija v rešitev problema, ureditev okolice, posameznega terena je operacija, ki ji moramo pristopiti z vsemi možnimi podatki glede na naš namen rešitve. Najem pravega strokovnjaka je dolgoročna rešitev, ki vas bo skozi leta razveseljevala in poudarjala funkcionalnost izdelka.

Seveda se na trgu pojavljajo vedno boljši in obstojnejši materiali, so pa zato cenovno tudi dražji. Recimo navadne betonske tlakovce lahko dobite razmeroma poceni, vendar bo krušljivost in izguba barve toliko večja. Lahko boste uporabili za tlakovanje z naravnim kamnom debelejše kose, ki pa bodo temu primerno tudi veliki. Bo mojster razumel tlačno obremenitev s katero mu boste poskušali dopovedati, da ne bi radi, da zaradi dostave težjega transportnega vozila ne boste v strahu pred lomom plošče…

Zatorej izberite prave mojstre.

Mapri 23

Lahko negovanje in odpravljanje poškodb odigra vlogo pri izbiri materiala?

Nekomu je pomembnejša funkcionalnost, drugemu izgled, nekomu tretjemu pa cena. »Sto ljudi , sto čudes« pravi stari pregovor.

V spodnji razpredelnici je prikaz glede na negovanje posameznega izdelka.

Vrsta materialaUporabnost negovanja

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

Tlakovci

Asfalt

Marmor

Pometanje

oteženo

betonske fuge – da, drugače ne

oteženo

oteženo

da

da

Čiščenje z visokotlačnimi čistilci

omejeno

betonske fuge da, drugače ne

omejeno

Omejeno

da

omejeno

Odstranjevanje mahu in trave

potrebno

potrebno

ne

potrebno

ne

ne

Zaustavljanje prahu, listov…

da

betonske fuge – ne, drugače da

odvisno od gladkosti kamna

da

ne

ne

Zamenjava posameznega dela

da

da

da

da

ostane vidno

da

Čiščenje snega z lopato

zatikanje

zatikanje

dobro

zatikanje

odlično

zatikanje

Čiščenje snega s frezo

zatikanje

zatikanje

zatikanje

zatikanje

odlično

zatikanje

Zimsko soljenje

da

da

da

da

da

da

 

Mapri 24

Načeloma lahko vsako vrsto materiala zamenjamo z drugim. Tudi pri asfaltu, katera preplasitev je najdražja, lahko del ali pa v celoti ponovno preplastimo. Temu se izognem s pravilno utrjenim terenom, ker potem tudi zaradi večje obremenitve ne prihaja do poškodb in s tem popravljanja.

Poudariti je potrebno, da je zamenjava posameznega dela razen pri asflatu (tudi možna, vendar meje novega dela ostanejo vidne), ni enostavna.

Kjer koli je prišlo do poškodb posameznega dela položenega materiala je poškodba prišla zaradi napačne izbire materiala, napačne preobremenjenosti, slabega fugirnega materiala, odnosa materiala iz fug.

Opozoriti je potrebno, da se odprava prve napake ne konča in da se napake, poškodbe pri prvem kosu posameznega elementa tlakovne površine začnejo slej ko preje pojavljati redno in se nikoli ne končajo. Torej če mislite, da ste ob zamenjavi enega kamna, treh tlakovcev ali parih granitnih kock rešili problem je to le začetek dejanj, ki jih boste morali opravljati, da bo vaše dvorišče, cesta…. celo življenjsko pot.

Mapri 25

Hitrost polaganja in uporaba po končni ureditvi.

Vsak material ima svoje zakonitosti, kar morajo posamezni mojstri/podjetja zelo dobro poznati. Ne dovolite, da vam tlakovno površino polaga mojster/podjetje brez garancije, izkušenj, referenc… Ne nasedajte samo ceni na kvadratni meter. Ko bo površina enkrat položena bo verjetno vsaj za nekaj časa dokončna. Investirali ste denar v ureditev določene površine in imate pravico, da pričakujete tisto kar ste si želeli. Najdražje je dejstvo, da po parih letih prihaja do poškodb in nefunkcionalnosti površine, glede na vaše želje in potem v končni fazi ponovno investiranje v zamenjavo tlakovne površine.

Vrsta meteriala za 100 m2

Granitne kocke

Betonske prane plošče

Porfido

Tlakovci

Asfalt

Marmor

polaganje

20 ur

20 ur

30 ur

20 ur

5 ur

30 ur

Fugiranje s kremenčevim peskom

4 ure

4 ure

ni

4 ure

0

0

Fugiranje z betonom

10 ur

8 ur

10 ur

ni

ni

10 ur

Čas sušenja – beton (idealne vremenske razmere)

2 dni

2 dni

2 dni

ni

nekaj dni brez obračanja koles na mestu

2 dni

V razpredelnici so napisani časi po katerih so elementi lahko pohodni brez vidnih poškodb. Končni čas sušenja pa je veliko daljši. Včasih tudi do 30 in več dni. Razmeroma vam mojstri vsako polaganje naredijo zelo hitro. Še enkrat pa bi poudarili, da na začetku glede na funkcionalnost, ki jo želite izberete pravi material, ki vam bo služil dolgoletno.